Beszámoló: 3. Nemzetközi ifjú hegesztő szakemberek konferenciája Halléban // 3rd Young welding Professionals International Conference (YPIC2017)

A 2014-ben és 2015-ben a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) zászlója alatt, a Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG) által megrendezett első és második Nemzetközi ifjú hegesztő szakemberek konferenciája (YPIC2014 és YPIC2015) kiemelkedő sikerei után a Német Hegesztési Szövetség (DVS) Halle an der Saale városban működő leányvállalata, a GSI-SLV Halle rendezte meg a sorban a harmadik YPIC rendezvényt. A rendezvény jelentősége, hogy a magyar kezdeményezésre indított rendezvénysorozatnak ez alkalommal adott nem magyar szervező otthont.

2017. november 06. 10:07, hétfő

3. Nemzetközi ifjú hegesztő szakemberek konferenciája Halléban

3rd Young welding Professionals International Conference (YPIC2017)

 

A 2014-ben és 2015-ben a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) zászlója alatt, a Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG) által megrendezett első és második Nemzetközi ifjú hegesztő szakemberek konferenciája (YPIC2014 és YPIC2015) kiemelkedő sikerei után a Német Hegesztési Szövetség (DVS) Halle an der Saale városban működő leányvállalata, a GSI-SLV Halle rendezte meg a sorban a harmadik YPIC rendezvényt. A rendezvény jelentősége, hogy a magyar kezdeményezésre indított rendezvénysorozatnak ez alkalommal adott nem magyar szervező otthont.

A rendezvényen a MAHEG anyagi támogatásának jóvoltából 8 magyar fiatal tudott részt venni a rendezvényen, így a magyar delegáció alkotta a legnépesebb külföldi delegációt a rendezvényen. A hallgatóság döntő részét a német fiatal szakemberek alkották, rajtuk kívül a világ 16 különböző nemzetét képviselték a résztvevők Japántól Mongólián, Izraelen, Lengyelországon és Magyarországon keresztül egészen Kanadáig.

A rendezvény során a szervezők több ízben is a magyar kezdeményezésre hivatkozva konferálták fel az egyes programpontokat. A rendezvényt a szervezők továbbra is a fiatal hegesztő szakembereknek címezték, és a magyar szervezéshez hasonlóan az ifjúsági részvételi díjakat nyomott áron (30€/hallgató) tartották, a rendezvény költségvetését ipari támogatásokból finanszírozták.

A rendezvény kiemelt célja a világ ifjú hegesztő szakemberei közötti szakmai kapcsolatok elősegítése, a technika és tudomány legújabb vívmányainak megismertetése, valamint a jelen és a jövő fejlesztési irányainak meghatározása volt. A rendezvény 2 napja alatt a részvevőknek lehetőségük volt új, nemzetközi kapcsolatok kialakítására, szakmai ötletek egyeztetésére, megvitatására. A rendezvény ismét a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) hivatalos programjaként volt nyilvántartva, az IIW-t Nadége Brun az IIW titkárságának munkatársa képviselte.

A YPIC2017 programja

A YPIC2017 rendezvényre a szervezők a 2015-ös rendezvényhez hasonló programot igyekeztek megszervezni. A szervezők a rendezvény 2,5 napja során változatos programokkal sikeresen tartották fenn a résztvevők érdeklődését.

1.nap: augusztus 16.

A konferencia nyitó napja az egykori ZIS Halle területén tevékenykedő GSI-SLV GmbH telephelyén került rendezésre. A korai regisztrációt követően plenáris szekcióval indult a konferencia. Az első plenáris előadást Prof.Dr. Steffen Keitel úr, a GSI-SLV GmbH ügyvezetője tartotta. Előadásában köszöntötte a résztvevőket, röviden bemutatta a rendezvénynek helyszínt biztosító vállalatot és telephelyet, valamint méltatta a konferencia sorozat indításának ötletét és reményét fejezte ki a jövőbeli YPIC konferenciák folytatása ügyében. Második előadó Nadége Brun kisasszony volt, aki röviden bemutatta az IIW felépítését, tevékenységét, munkacsoportjait. Harmadik előadónak a szervezők Bakos Leventét, a MAHEG Ifjúsági Fórumért felelős elnökségi tagját kérték fel. Levente előadásában röviden bemutatta a YPIC konferenciák előzményeit és történetét: 2013-ban, a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) elnökének magyarországi látogatása során született az ötlet egy nemzetközi ifjúsági hegesztési konferencia létrehozásáról. A konferencia ötletéül a Magyar Hegesztési Egyesület Ifjúsági Fórumának rendezvényei szolgáltak. A plenáris szekció negyedik előadását Roland Böcking úr a DVS (Német Hegesztési Szövetség) ügyvezető igazgatója tartotta. Böckle úr előadásában bemutatta a DVS tevékenységét és felépítését, valamint rámutatott a DVS által kiemelten kezelt témákra. A DVS teljes költségvetésének 17%-át fekteti kutatás-fejlesztés tevékenységre, ipari partnerekkel dolgozik együtt azon, hogy a legújabb informatikai technológiákat (IoT) milyen módszerekkel lehet a hegesztés minőségbiztosítása javára fordítani.

Az első szakmai előadásokat is tartalmazó szekció előadója Dobosy Ádám, a Miskolci Egyetem tanársegéde tartotta nagyszilárdságú acélok hegeszthetősége témában. Ádám a Miskolci Egyetemen hosszú évek óta folytatott kutatás legújabb eredményeit mutatta be.

Kalácska Eszter a délutáni szekció első előadójaként ausztenites korrózióálló acélok TIG hegesztésének és MIG forrasztásának legújabb eredményeiről számolt be.

Dobosy Ádám a délutáni szekció során megtartott második előadásában a Miskolci Egyetemen folyó alumíniumok ellenállás ponthegeszthetőségét vizsgáló kutatás eredményeit ismertette.

Az első nap hegesztési témákat összefoglaló szekciójának utolsó előadását Uzonyi Sándor, a BME Hegesztési Szakosztály korábbi elnöke, a Flexman Robotics Kft. mérnöke tartotta. Sándor előadásában bemutatta vállalatuknál folyó legújabb kísérlet sorozat eredményét, mely során a 3D nyomtatási technológiákhoz hasonlóan 135-ös technológiával felépítő hegesztéssel egyedi alkatrészeket hoztak létre.

Az első napot a résztvevők Halle központi parkjában levő romkocsmában eltöltött közös vacsorával zárták.

2. nap: augusztus 17.

A konferencia második napja az anyagvizsgálatról szólt. A tematikának az ötletet a GSI-SLV GmbH tevékenysége adta. A második nap két szekciójában a fiatal szakemberek új anyagvizsgálati technológiák és hegesztéshez köthető anyagvizsgálati eredményeiket mutathatták be.

A szervezők a második nap délutánjára 2 workshopot szerveztek. Az egyik workshop során a résztvevők közelebbről megismerkedhettek különböző anyagvizsgálati technológiákkal, amit személyesen is gyakorolhattak. A másik workshopot a szervezők a GSI-SLV hegesztő oktató központjában tartották. A résztvevők kipróbálhatták a valós körülményeket szimuláló hegesztő szimulátort. Ez a szimulátor valós hegesztő berendezéssel működik, de a hegesztés oktatásához csak 5A áramerősséget alkalmaz. Az ívet és a pisztoly pozícióját egy kamera rendszer figyeli meg. A kamera rendszer által fogott jeleket egy számítógép értékeli, és helytelen pisztolytartás esetén hanggal figyelmeztet a javítás és fejlődés érdekében.

A rendezők az elkészült varratokból a számítógép által generált hibapontok alapján versenyt szerveztek, a legjobban elkészült varratokat készítő résztvevőket az esti rendezvény során díjazták.

A szakmai rendezvényt a GSI-SLV telephelyén tarott Német Esttel zárták a szervezők. A rendezvényre muzeális értékű német járművek találkozóját szervezték meg. A vállalkozó kedvű résztvevőket az 1920-as építésű 1 hengeres, 10.000cm3 űrtartalmú motorral rendelkező traktorral elvitték egy séta körre.

3. nap: augusztus 18.

A rendezvény záró napján a szervezők szakmai rendezvényt nem, csak egy városnézést és egy záró ebédet szerveztek a résztvevőknek.

A rendezvény elérte célját, a résztvevőknek volt lehetőségük személyesen egyeztetni saját és az őket érdeklő témákat más nemzetek szakembereivel, mindenki számára lehetőség nyílt új szakmai-baráti kapcsolatokat szerezni.

A rendezvény során és végén több nemzet résztvevője (Magyarország, Franciaország, Németország és Kanada) is jelezte, hogy országa szívesen szervezne a jövőben egy YPIC konferenciát. A jövőbeli rendezvényekről a MAHEG egyeztetni fog az IIW-vel.

A YPIC2017 támogatói

Ez a mérföldkőnek számító rendezvény nem jöhetett volna létre következő szponzorok jelentős anyagi és szakmai támogatása nélkül:

Főtámogató: DVS

Arany fokozatú támogatók: KEMPPI, TÜV Nord, Kjellberg Finsterwalde

 

 

Bakos Levente

MAHEG Ifjúsági Fórum elnök

IIW Young Leaders munkacsoport tag