29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia

2018. május 24-26. között került lebonyolításra a 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia a Miskolci Egyetemen, a Magyar Hegesztési Egyesület, a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, a Magyar Anyagvizsgálók Egyesülete, és a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség együttműködésben.

2018. július 31. 13:19, kedd

2018. május 24-26. között került lebonyolításra a 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia a Miskolci Egyetemen, a Magyar Hegesztési Egyesület, a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, a Magyar Anyagvizsgálók Egyesülete, és a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség együttműködésben.

A rendezvényt megtisztelte megjelenésével Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. Az ünnepélyes megnyitón Dr. Gáti József, a MAHEG és a konferencia elnöke köszöntötte a megjelenteket és mutatta be az elnökség további tagjait, Prof. Dr. Trampus Pétert, a Marovisz elnökét, Prof. Dr. Czinege Imrét, a MAE elnökét, a konferencia társelnökeit, Prof. Dr. Lukács Jánost, a házigazda Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet igazgatóját, Gyura Lászlót a MAHEG főtitkárát, a Programbizottság elnökét.

A kétévente megrendezésre kerülő szakmai rendezvénysorozat szervezői a járműgyártás korszerű anyagait és kötéstechnológiai fejlesztéseit helyezték a 2018. évi konferencia tematikájának középpontjába. A résztvevőknek lehetőségük nyílt a legfrissebb információkat megismerni a szerkezetgyártásban alkalmazott korszerű hegesztési eljárások és eljárásváltozatok, a nagy energiasűrűségű hegesztő eljárások területén, betekintést nyerni a hegesztett kötések és szerkezetek vizsgálatába, a modellezés és szimuláció újabb eredményeibe, a nagyszilárdságú acél- és alumínium ötvözetek hegesztési tapasztalataiba, illetve az egyre intenzívebben fejlődő hegesztési automatizálásba és robottechnikába.

Az idei konferencia különlegessége, hogy a 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia a 2nd International Conference on Vehicle and Automotive Engineering konferenciával szinergikus együttműködésben valósult meg. A két konferencia közös szekciójában elhangzó, a járműgyártáshoz kapcsolódó angol nyelvű lektorált előadások a Springer Verlag által gondozott Lecture Notes in Mechanical Engineering elnevezésű Scopus által referált folyóiratban jelentek meg. A Nemzetközi Hegesztési Konferencia önálló szekcióiban elhangzó magyar nyelvű előadások ISBN számmal ellátott, lektorált kiadványban kerültek publikálásra, az idegen nyelvű és a magyar nyelvű cikkek mintegy 350 oldal terjedelemben jelentek meg

Életmű Díjban részesül Dr. Török Imre, Farkas László és Szász András (korábban vette át), Zorkóczy Díjat vehet át Dr. Palotás Béla és Dr. Balogh András, Magyar Hegesztésért kitüntető cím tulajdonosa Ilinyi János, az Év Legaktívabb Egyesületi Tagja elismerés birtokosa Borhy István, míg Ifjú Hegesztő Szakemberekért elismerésben részesült Reinhard László.

A kiemelkedő munkásságért adományozott elismeréseket követően, a Rittinger János szakdolgozat-diplomafeladat pályázat eredményhirdetésére került sor. A hegesztő szakmérnök képzés (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudományi és Technológia Tanszék, IWE) során készített kiemelkedő „Hibrid-lézer ívhegesztés a nehézipari acélszerkezet gyártásban” című dolgozatáért Szalacsi Áron érdemelte ki a díjat. Témavezető: Dr. Palotás Béla.

Mesterképzésben folytatott tanulmányai során kidolgozott diplomamunkájáért Jámbor Péter, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet diplomása, a „Termomechanikusan kezelt nagyszilárdságú acél hegeszthetőségének fizikai szimulációra alapozott elemzése” című munkájáért vehette át az elismerést. Témavezető: Dr. Gáspár Marcell Gyula.

Kelemen Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar BSc diplomása a „Robotizált, védőgázas fogyóelektródás ívhegesztés alkalmazása különböző szilárdságú szerkezeti acélok esetén” címet viselő szakdolgozatával vívta ki a Bíráló Bizottság elismerését, és vehette át a Rittinger János Díjat. Témavezetője: Dr. Dobosy Ádám.

Az oklevelek mellé felajánlott értékes díjakat, ‒ egy-egy inverteres áramforrást és automata hegesztő fejpajzsot ‒ Bodorkós Gergely, a Lorch Magyarország-i képviseletét ellátó Rechnen Hegesztőház Kft. ügyvezető tulajdonosa adta át további sikereket kívánva az ifjú kollégáknak.

A 29. nemzetközi Hegesztési Konferencia fő támogatói a Lorch Magyarország Kft., a Messer Hungarogáz Kft., a Yaskawa, Flexman Robotics Kft., kiemelt támogatói a Cloos, Crown International Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., a Stadler Szolnok Kft és támogatói a Froweld Kft, a Soyer Magyarország Kft., a Trumpf Hungary Kft voltak.

Az ünnepélyes megnyitót követően plenáris előadásokra került sor Prof. Dr. Lukács János elnöklete mellett. A sort Dr. Farkas Attila és Dr. Palotás Béla „Az ipar 4.0 hatása a hegesztés szakterületére” című előadása nyitotta meg, melyet Prof. Dr. Tóth László „Hegesztés – Kockázatalapú szemlélet” című követett.

A résztvevők nyomon követhették Dr. Adonyi Y „Real-Time Monitoring of the GMAW Short-Circuit Metal Transzfer Mode” című előadást, melyet Prof. Dr. Gerald Wilhelm „Welding of the precipitation hardening Aluminium alloy AW 6082 by applying modern GMAW processes” című prezentációja követett. Az első napi programot Kristóf Csaba „Megfontolások a korszerű MIG/MAG hegesztési technológia tervezéséhez” című plenáris előadása zárta.

Május 25-26-án további hat szekcióban folyt a tanácskozás. A konferencia három napja alatt a mintegy 150 regisztrált résztvevő öt plenáris (ebből kettő angol nyelvű) és 37 további előadást (ezek közül 12 angol nyelvű) követhetett nyomon, több mint 16 óra tiszta tanácskozási időben. Az előadások szüneteiben, a további szabadidőben lehetőség nyílt a szakmai kiállítok által bemutatott újdonságok megtekintésére, konzultációkra a cégek képviselőivel.

A Konferencia kiállítói a CLOOS, Crown International Kft., a Yaskawa, Flexman Robotics Kft., a Hegpont Kft., az IGM robotrendszerek Kft., az Indupro Kft., a Lorch Magyarország Kft., a Messer Hungarogáz Kft., a Soyer Magyarország Kft., a Syrius-Weld Kft., a Trumpf Hungária Kft. és a Ped-Weld Kft.

Találkozzunk 2020 tavaszán a jubileumi 30. Nemzetközi Hegesztési Konferencián, Budapesten.