IX. CLOOS-ÓE-DUE Szimpóziumon

2018. április 12-én kilencedik alkalommal lebonyolított szakmai találkozó házigazdája ezúttal a Dunaújvárosi Egyetem volt. A szakmai találkozót Dr. Gáti József az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese, a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke nyitotta meg utalva a rendezvénysorozat szakmai jelentőségére. Makk Piroska tulajdonos ügyvezető köszöntötte a megjelent érdeklődő kollégákat, majd áttekintést adott a Crown International Kft. 2018. évi gazdag szakmai programjáról.

2018. július 31. 13:14, kedd

2018. április 12-én kilencedik alkalommal lebonyolított szakmai találkozó házigazdája ezúttal a Dunaújvárosi Egyetem volt. A szakmai találkozót Dr. Gáti József az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese, a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke nyitotta meg utalva a rendezvénysorozat szakmai jelentőségére. Makk Piroska tulajdonos ügyvezető köszöntötte a megjelent érdeklődő kollégákat, majd áttekintést adott a Crown International Kft. 2018. évi gazdag szakmai programjáról.

A megjelenteket Dr. Palotás Béla főiskolai tanár köszöntötte, tolmácsolva Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora üdvözletét is, majd vetített képes előadással adott áttekintést a házigazda Egyetem múltjáról, szakmai tevékenységéről, terveiről.

Az első előadó, Szilágyi Péter, a GE hegesztőmérnöke a „Robotizált AWI hegesztés tapasztalatai egy projektvezető szemével” című előadásában ismertette a fejlesztés eredményeit. Bemutatta a GE Hungary Kft. Power üzletágának veresegyházi telephelyén a mini és a közepes méretű erőművi egységek összeszerelését, valamint különböző alkatrészek gyártását és felújítását melyek a hagyományos gázturbinás erőművi egységekhez kerültek kifejlesztésre.

Majoros Zsolt a KL-System Kft. kereskedelmi vezetője „Hegesztés és egészség” címmel tartott előadást, mely a hegesztési füstből származó emissziónak az emberi szervezetre gyakorolt egészségkárosító hatásai közül a füstöt alkotó részecskék mérete által okozott problémákat vette górcső alá.

A Schwarzmüller Kft. acélváz gyártás üzemvezetője, Vajas AttilaOff-Line programozás szerepe a járműgyártásban” című előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a járműgyártásban nagy fontossággal bír az idő és a megrendelő gyors, pontos kiszolgálása. Gyártás során a robotizált hegesztésé a jövő, ami a stabil, megbízható termékgyártás egyik alappillére.

Gyura László a Magyar Hegesztési Egyesület főtitkára „Hegesztésbiztonsági ismeretek szakvizsga. Egy új kezdeményezés a MAHEG HMV bizottságában” címet viselő előadásában utalt a Hegesztés Munkavédelme Bizottság 2009-ben indult, a hegesztés és rokon eljárások munkabiztonsági kérdéseinek kutatására vonatkozó projektre, melyben célként egy korszerű műszaki biztonsági szabályzat szakmai előkészítése került megfogalmazásra. Kiemelte, hogy a projekt eddigi eredménye egy élő, interaktív portál a hegesztés biztonságos alkalmazásával kapcsolatos „helyes munkahelyi gyakorlat” felölelő 22 dokumentum és 9 nemzeti előszabvány kidolgozása.

Az új HMBSZ fontos eleme a biztonságos munkavégzés személyi feltételeinek meghatározása melyet az tett időszerűvé, hogy az érvényes jogszabályok formális értelmezése nyomán a vállalkozások akaratlanul nem jogkövető helyzetben találták magukat. A MAHEG az elmúlt évben nagy érdeklődés mellett a jogalkotók és az érdekeltek bevonásával „Ki hegeszthet Magyarországon?” címmel ankétot szervezett.

Gyura László ismertette, hogy a Magyar Hegesztési Egyesület kidolgozta a „Hegesztésbiztonsági ismeretek” című tantárgyprogramot és tananyagot, melynek két modulja feldolgozza az ívhegesztő és gázhegesztő munkaeszközök biztonságos üzemeltetésének ismeretanyagát. A képzés tananyaga az említett fő témák mellett kitér többek közt a gázpalackokkal kapcsolatos legfontosabb szabályokra, és foglalkozik a Hegesztési Biztonsági Szabályzat rövid ismertetésével is. A MAHEG az első képzését már lefolytatta melynek résztvevői a sikeres számonkérést követően részvételi igazolást kaptak.

Dr. Fábián Enikő Réka az Óbudai Egyetem egyetemi docense a „Lézersugarason hegesztett korrózióálló duplex acélok varratainak szerkezete és tulajdonságai” című előadásában az X2CrNiMoN22-5-3 és az X3CrMnNiN 21-5-1 típusú, 1,5 mm vastagságú duplex acéllemezek szövetszerkezetében és ezáltal a mechanikai tulajdonságokban, korrózióállóságban bekövetkező változásokat ismertette a hegesztési sebesség, illetve a hozaganyagok hatására.

Bakos Levente IWE hegesztőmérnök „Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken - kutatás-fejlesztés-innovációs projekt bemutatása” témájú előadása betekintést nyújtott a házigazda Egyetem közreműködésével zajló kutatási program eredményeibe.

A bemutatott projekt célja egy olyan technológiai eljárás, ami során lehetővé válik a kikészítési fázis csökkentése. Így a projekt során olyan ívhegesztési technológiák kidolgozására kerül sor ívhegesztő robotokra, amelyekkel a bevonatos lemezeknél a varrattal ellentétes oldalán a bevonat nem sérül, illetve a sérülés minimális. Az alkalmazott alapanyagok: DP600, DP800, DP1000, CP800, CP1000; 0,8 mm; 1,0 mm; 1,5 mm.

A délelőtti előadásokat követően ebédszünet és párhuzamosan gyakorlati hegesztési bemutatók következtek. A robotcellánál Bakos Levente előadásban elhangzott kutatás-fejlesztés-innovációs projekt gyakorlati szemléltetésére, míg a kézi hegesztésnél a root penetration control és rapid weld hegesztési eljárások bemutatására került sor.

A délutáni programot Debreceni Bence a Stadler Szolnok Kft. munkatársa nyitotta „Hegesztés automatizálás a Stadler Szolnok Kft-nél” témájú előadásával, melyben az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiac és a növekvő minőségi követelmények hatására előtérbe került a hegesztési feladatok automatizálása.

A szakmai programot René Kring a németországi CLOOS Schweißtechnik GmbH képviselője Megvalósult projektek – összekapcsolt rendszerek” című előadása zárta. Bemutatta a Rittal automatizált gyártósorát, amely jelenleg a CLOOS egyik legnagyobb projektje. Ezt követően az új „all-in-one” koncepcióról adott áttekintést, amelynek előnye, hogy egy oszlopon található a robot, a robotperiféria és a munkadarab pozícionáló, ezzel értékes helyet takarítva meg az üzemekben. A CLOOS Schweißtechnik GmbH képviselője előadása az új, kisméretű CLOOS robot bemutatásával zárult.

A szimpózium bűvész meglepetésprogrammal folytatódott, mely valóban elbűvölte a résztvevőket. Az ezt követő már hagyományossá vált sorsoláson a szerencsések a Crown International Kft., illetve a partnerszervezetek hasznos ajándékait vehették át, a főnyeremény egy bevontelektródás hegesztőgép volt. A Szimpózium megrendezését támogató partnerek: CLOOS Schweißtechnik GmbH, KL-SYSTEM Kft., Linde Gáz Zrt., MAGÉSZ, MAHEG.

A szimpózium résztvevőinek a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés a nemzetközi és európai hegesztő diplomák tanúsításában a résztvevők részére 1 kreditpontot (előadóknak 2 pontot) beszámít, melyről a megjelentek igazolást kaptak. Találkozzunk 2019 tavaszán a jubileumi, X. CLOOS-ÓE Bánki Kar Szimpóziumon!

További képek az alábbi linken érhetőek el: https://drive.google.com/drive/folders/1zy6xEarQxYW-mUaHM8823melgOJyJrRZ