Tájékoztató a Nemzetközi Hegesztőmérnök (IWE - International Welding Engineering) szakképzésről

A különbözeti képzés célja: korszerű hegesztési eljárások, anyagok, tervezési módszerek és ipari alkalmazások körébe tartozó ismeretek rendszerező áttekintése és bővítése, különös tekintettel az IWE és az IWT képzés tartalmi különbségeire. Főiskolai (BSc) vagy egyetemi (MSc) műszaki végzettségű, nemzetközi hegesztőtechnológus (IWT) oklevéllel és legalább 2 éves gyakorlattal rendelkező szakemberek számára ajánlott a képzés. A tanfolyamot eredményesen elvégzők és annak tananyagából sikeresen vizsgázók az MSZ EN ISO 14731 szerinti hegesztési felelősnek minősülnek, ill. az MSZ EN ISO 3834-2 szerinti követelményeket kielégítő szakterületen dolgozhatnak. A kiadott oklevelet a világ országaiban mindenütt elfogadják.

2019. szeptember 11. 12:11, szerda

Magyarország 1998. decemberében az EWF (Európai Hegesztési, Kötési és Vágási Szövetség) teljes jogú tagja lett. Ez azt jelenti, hogy 1999. január 1-től hazánk is folytathat európai érvényességű felsőfokú hegesztői szakképzést és saját jogon - az MHtE (Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés) által - adhat ki EWE diplomát. 2001. januárjától - az IIW (International Welding Institute = Nemzetközi Hegesztési Intézet) révén - megkapta a jogot nemzetközi hegesztőmérnök (IWE) szakképesítés kiadására.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara megszerezte a képzésre vonatkozó akkreditációt, így az EWF ill. az IIW által kiadott irányelvek (IAB-252r3-16) és előírások szerint hirdet tanfolyamot A 369 tanórás (309 tanóra elmélet + 60 tanóra gyakorlat) IWT képzésre épülő különbözeti képzés összóraszáma: 112 óra elmélet. A különbözeti tanfolyamot a Tanszék október és november hónapokban, csütörtökön 13:30 – 18:30 között, illetve pénteken 08:00 – 15:00 óra között tartja a Budapest VIII., Népszínház u. 8. szám alatti épületben. Csütörtökönként 6 tanóra, péntekenként 2 x 4 tanóra megtartására kerül sor.

1. A képzésben való részvétel feltételei:

  • műszaki (mérnöki) főiskolai (BSc) vagy egyetemi (MSc) oklevél,
  • IWT (International Welding Technologist) oklevél,
  • legalább 2 éves hegesztési vagy rokon területen megszerzett és igazolt gyakorlat,
  • szakmai önéletrajz (a hegesztés és rokon technológiáival való kapcsolat bemutatásával),
  • (munka)egészségügyi alkalmassági igazolás.

2. A képzésre egyedi elbírálási eljárás nélkül felvehetők a műszaki főiskolai (BSc) vagy egyetemi (MSc) végzettséggel és IWT (International Welding Engineer) oklevéllel rendelkező üzemmérnökök, okleveles mérnökök. A tanfolyamra az IWE jelentkezési lap (http://www.banki.hu/~aat/IWEtanfolyam.htm oldalon elérhető) kitöltésével kell jelentkezni.

3. Aki nem rendelkezik még IWT oklevéllel, jelentkezhet IWT tanfolyamra az IWT jelentkezési lap (http://www.bgk.uni-obuda.hu/~aat/IWTtanfolyam.htm oldalon elérhető) kitöltésével. Az IWT tanfolyamot a Tanszék február-június hónapokban csütörtökön 13:00 – 19:45 között, illetve pénteken 08:00 – 15:00 óra között tartja a Budapest VIII., Népszínház u. 8. szám alatti épületben. Csütörtökönként 13:00-tól, péntekenként 08:00-tól napi 2 x 4 tanóra megtartására kerül sor.

A már említett honlapon kívül további információ Dr. Bagyinszki Gyula egyetemi docenstől (Tel.: +36-1-666-5304, E-mail: bagyinszki.gyula@bgk.uni-obuda.hu) kérhető. A megadott E-mail címre kell elküldeni a jelentkezési lap és a mellékletek (oklevél, igazolások, szakmai önéletrajz) elektronikus (szkennelt) változatát.