Beszámoló a VI. Hegesztési Nyári Egyetemről

2019. szeptember első hetében került megrendezésre hatodik alkalommal a Hegesztési Nyári Egyetem, melynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont. A rendezvény céljai között szerepelt, hogy a hegesztés és anyagtudományok iránt érdeklődő hallgatóknak ismereteket és kapcsolatépítési lehetőséget nyújtson. A rendezvény fő szervezője a BME Hegesztési Szakosztálya volt, a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék és a Magyar Hegesztési Egyesület támogatásával.

2019. október 02. 12:59, szerda

A kétnapos rendezvényen 28 hallgató vett részt, összesen 5 felsőoktatási intézményből (BME, DUE, ME, OE, PTE). A csütörtöki napon 17 előadást hallgattak meg, melyeken bemutatkozott a BME Gépészmérnöki Kara és Anyagtudomány és Technológia Tanszéke valamint a Hegesztési Szakosztály is. Majd a tanszéken folyó hegesztéssel kapcsolatos kutatásokat ismertették oktatók és hallgatóik. A délutáni szekcióban többek között additív gyártás, hegesztés munkavédelme témákban hallgattak előadásokat. A nap lezárásaként, vacsora után szakmai kvíz esten, 4 fős csapatokban mérhették össze a résztvevők a tudásukat.

A pénteki napon a gyakorlati foglalkozásokon volt a főszerep, melyek 3 szekcióra bontva kerültek megrendezésre. Délelőtt és kora délután a rendezvényt támogató cégek tartottak foglalkozásokat csiszolástechnika, robotos hegesztés, előmelegítés, légzésvédelem, fizikai hegesztés, esettanulmányok és csaphegesztés témákban. Később a BME fém additív gyártó központja mutatkozott be, ami után a Hegesztési és Alakitástechnikai szakosztályok tartottak hegesztés és kézi kovácsolás szakműhelyt. Ezeken minden résztvevő elkészíthetett egy saját sörnyitót, valamint a három fő kézi ívhegesztési eljárást gyakorolhatták. Az este lezárásaként marhapörkölt és sör mellett éjszakába nyúló kötetlen ismerkedés zajlott.

A visszajelzések, valamint az aktív részvétel arra enged következtetni, hogy egy rendkívül sikeres, élménydús rendezvényt sikerült megszervezni.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a résztvevőknek, valamint a támogató cégeknek az aktív részvételt! A csütörtöki illetve a pénteki napon készült képek az alábbi linkeken érhetőek el. A csütörtöki napon elhangzott előadások az alábbi linken tekinthetőek meg.

A BME Hegesztési Szakosztály a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék támogatásával és az általuk fenntartott laborban működik.