Szász András - 1928 - 2019

Szász András, sokunknak Bandi, Bandi bácsi, 2019. október 5-én elhunyt.

2019. október 24. 08:32, csütörtök

Szakmánknak rendkívüli személyiségét vesztettük el. A zűrzavaros időkben kényszerűen választott szakmájának, a hegesztésnek olthatatlan szeretete is segítette őt súlyos megpróbáltatásokkal és a történelem kiszámíthatatlan fordulatainak személyes megtapasztalásával terhelt életének megpróbáltatásait elviselni. Korán elvesztette fiát, majd hű és legfontosabb támaszát, szeretett feleségét. Sorozatosan el kellett szenvednie a csapásokat, amelyeket az éppen aktuális politikai kurzusban vitézkedő honfitársai mértek egy dolgos, becsületes és ártatlan emberre, vagy – már idősödvén – egészségének drámai romlását. De nem tört meg, minden helyzetben megtalálta a kiutat, amelyre mindig személyes akaratereje, a világ és embertársai iránt érzett mély alázata vezette.

Igazi hazafi volt, akinek erkölcsi tartása a híres iskolában a határ mentén, a kőszegi Hunyadi Mátyás Katonai Alreáliskolában nemesedett, ahol – ezt sokszor emlegette – megtanulták az egymás iránti felelősség primátusát. Ő ennek egész életében fegyelmezetten eleget tett, példát mutatva nekünk, az őt követő generációknak. Rendíthetetlen ragaszkodása ezen erkölcsi minimumhoz sok megpróbáltatásra ítélte a XX. század zűrzavarai között, de soha nem adta fel.

A rendszerváltás kezdete reményteli időszak volt számára. Rehabilitálták, nyugállományú főhadnaggyá nevezték ki, Ő pedig a Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség elnökeként ápolta nemzetünk hőseinek emlékét. Hegesztő szakemberként pedig – már nyugdíjasként – eltöltött még vagy 25 évet, az ő szavaival „úgy kétezer” hegesztő elméleti képzésével. Így beszélt erről az időszakról: „Nagyon szerettek az emberek. Ezt onnan tudtam, hogy a végén már nem tanár úrnak szólítottak, hanem Bandi bácsinak.” Velük együtt most mi is búcsúzunk tőle, akik őt a Gépipari Tudományos Egyesület aktív tagjaként ismertük meg sok-sok évvel ezelőtt, és akik – már a Magyar Hegesztési Egyesületben – nagy örömmel dolgoztunk vele a Hegesztés Munkavédelme bizottságban.

Talán mindenki nevében írhatom, akik ismerték és szerették őt: békés nyugodalmat kívánunk neki, és hálás szívvel ígérjük, hogy megőrizzük emlékét, nemes emberi tartásának és szakmaszeretetének elénk állított példáját.

Kristóf Csaba

Temetése október 29-én, 15 h-kor lesz a Budapest-Kelenföldi Szent Gellért templomban (XI. Bartók Béla út 149.) A hozzátartozók kérik, hogy a gyászolók egy-egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket.