2. Nemzetközi ifjú hegesztő szakemberek konferenciája Budapesten

A 2014-ben megrendezett első Nemzetközi ifjú hegesztő szakemberek konferenciája (YPIC2014) kiemelkedő sikerei után a Magyar Hegesztési Egyesület 2. alkalommal is megrendezte a YPIC rendezvényét YPIC2015 címmel 2015. október 7-8-án Budapesten. A rendezvény színhelyét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Dékáni hivatala támogatásának köszönhetően ismét a Műegyetem patinás Díszterme jelentette.

2015. november 22. 21:35, vasárnap

A rendezvény elsődleges célja a világ ifjú hegesztő szakemberei közötti szakmai kapcsolatok elősegítése, a technika és tudomány legújabb vívmányainak megismertetése, valamint a jelen és a jövő fejlesztési irányainak meghatározása volt. A rendezvény 2 napja alatt a részvevőknek lehetőségük volt új, nemzetközi kapcsolatok kialakítására, szakmai ötletek egyeztetésére, megvitatására. A rendezvény ismét a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) hivatalos programjaként volt nyilvántartva.

A konferencia fő témái

nagy szilárdságú acélok hőhatásövezeteinek vizsgálata, vékony duplex acél lemezek aktiváló poros hegesztése, additive manufacturing, hidegen hengerelt acélok vizsgálata, kombinált hegesztési technológiák, lézer hegesztés, alumínium öntvények hegesztése lézerrel, alumínium ötvözetek modellezése és validálása kavaró dörzshegesztés esetén, a lézervágás paramétereinek hatása a mechanikai tulajdonságokra, vegyes kötések vizsgálata, vékony lemezek felrakó hegesztése, hegesztési hőfolyamat numerikus szimulációja, ponthegesztett kötések vizsgálata

A YPIC2015 programja

A YPIC2015 rendezvényre a szervezők a 2014-es rendezvénnyel szemben rövidebb, dinamikusabb programmal készültek. A programok dinamizmusa és változatossága hivatott a résztvevők állandó figyelmét fenntartani.

1.nap

A YPIC2015 rendezvény első napján konferencia előadásokat hallgatott a közönség. A nyitó plenáris szekcióban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki karának dékán helyettese, Dr. Orbulov Imre köszöntötte a résztvevőket az Egyetem nevében. Második előadóként Dr. Luca Costa, a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Előadása rendhagyó módon nem az IIW tevékenységéről szólt, hanem arról, hogy a fiatalok hogyan érvényesülhetnek az IIW keretein belül. Előadásának hitelességéül megemlítette, hogy az IIW C-VIII (Hegesztés munkavédelme) bizottság elnökeként megválasztásakor az IIW történelmének ő volt a legfiatalabb bizottsági elnöke.

A Magyar Hegesztési Egyesület képviseletében Kristóf Csaba alelnök úr röviden bemutatta a nemzetközi közönségnek a hegesztés magyarországi alkalmazásának történelmét. A plenáris szekciót Bakos Levente a MAHEG Ifjúsági Fórumának elnöke zárta. A plenáris ülést követő szakmai előadásokat a szervezők 4 szekcióra bontották.

Az első nap délutánján a résztvevők két workshop közül választhattak. A workshopok interaktív, irányított beszélgetések voltak. Az egyik beszélgetést Dr. Luca Costa vezette, Welding education around the World (Hegesztés oktatása a világ körül). A másik témáról Kristóf Csaba vezetésével zajlott a kerekasztal beszélgetés: GMAW Process Developments, Classification, Performance and Control. A kerekasztal beszélgetések irányítói az elhangzott gondolatokból beszámolót készítettek, amit a témában érintett IIW munkacsoportoknak küldtek el.

Az első nap és annak zárása, az üdvözlő fogadás állóvacsorája, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Központi épületének, csodálatos Dunára néző panorámájú, dísztermében foglalt helyet. Az este alatt az esemény arany fokozatú támogatói (Carl CLOOS Schweistechnik GmbH és Crown International Kft, TÜV Rheinland InterCert Kft., Yaskawa Flexman Robotics Kft.,) előadásaikon bemutatták tevékenységüket a konferencia résztvevőinek.

A nap szakmai programja a poszter kiállítás nyitó rendezvényével. 14 szakmai poszter került lezárásra. A posztereket szerzőik rövid szóbeli előadással mutathattak be a résztvevőknek.

A poszter kiállítás megnyitóját követően a szervezők egy állófogadáson látták vendégül a résztvevőket. Az állófogadás kötetlen hangulata kiváló lehetőséget adott az ismerkedésre, szakmai kapcsolatok megalapozására.

2. nap

A második nap délelőttje konferencia szekciók során a résztvevők szakmai előadásaival telt el. A délutáni programot megelőző ebéd az Egyetem hegesztő laborja mellett került felszolgálásra.

A Hegesztési Kvíz zárta a rendezvényt, melynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Anyagtudomány és Technológia Tanszékének G. épületében található laboratóriumai és tantermei adtak otthont. A verseny megszervezésében és lebonyolításában a BME Hegesztési Szakosztály jeleskedett. A verseny feladatai kifejezetten fiatal mérnököknek és kutatóknak szóltak, akik négy fős csapatokban oldották meg a feladványokat. Nyolc versenyponton fele-fele arányban találkoztak a résztvevők elméleti és gyakorlati feladatokkal, melyeknek egy része szorosan kapcsolódott az előző napi előadásokhoz, de olyan feladatok is voltak, mint szövetelem felismerés vagy annak kiszámolása milyen hosszú varratot lehet hegeszteni egy szódáspatronnyi védőgázzal. A versenyzőknek bizonyítaniuk kellett rátermettségüket és kreativitásukat, a hegesztési feladatok és a robotprogramozási feladat során.

Igen sikeressé tette a rendezvényt, hogy a szélrózsa minden irányából, 9 országból érkezett az 59 résztvevő a konferenciára (Olaszország, Németország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Kína és Magyarország). A rendezvény színvonalát emelte, hogy az IIW igazgatója, Dr. Luca Costa egy rendkívül érdekes workshop beszélgetést vezetett a rendezvényen. A rendezvény sikerességét a rendkívül intenzív szakmai diskurzus és a pozitív visszajelzések is megerősítettek.

Ez úton is szeretnénk megköszönni a részvételt minden kollégáknak, akik munkájukkal hozzájárultak a konferencia sikeréhez.

A YPIC2015 támogatói

Ez a mérföldkőnek számító rendezvény nem jöhetett volna létre következő szponzorjaink jelentős anyagi és szakmai támogatása nélkül:

Arany fokú támogatók: Carl CLOOS Schweisstechnik GmbH és Crown International Kft, Yaskawa Motoman Flexman Robotics Kft., TÜV Rheinland InterCert Kft.

Ezüst fokú támogatók:FGF Orbitalum Welding

Bronz fokú támogatók: Linde Gas Kft., MHtE

A Magyar Hegesztési Egyesület és a rendezők külön köszönetüket fejezik ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Dékáni hivatalának, hogy a rendezvény helyszínét térítés mentesen rendelkezésre bocsájtotta.

Bakos Levente