Korszerű ívhegesztő áramforrások mesterkurzus IV.

23Márc08:0016:00Korszerű ívhegesztő áramforrások mesterkurzus IV.

Esemény részletei

A Magyar Hegesztési Egyesület fontos feladatának tartja, hogy tagjai számára lehetőséget nyújtson ismereteik frissítésére és bővítésére. A korábbi, sikeres rendezvények folytatásaként újabb mesterkurzusok szervezését határoztuk el. Ennek keretében kerül sor a hazai iparban meghatározó szerepet játszó ívhegesztés korszerű alkalmazásainak áttekintésére.

Az elektronikus ívhegesztő áramforrások új korszakot nyitottak az ívhegesztés alkalmazásában. Egy sor új eljárásváltozat jelent meg, és a felhasználók – megfelelő ismeretek birtokában – a választott hegesztési eljárás optimális alkalmazását támogató, új lehetőségekhez jutnak. A korszerű hegesztőberendezések célszerű megválasztásához és az általuk kínált lehetőségek optimális hasznosításához szükséges ismereteket egy mesterkurzus-sorozattal kívánjuk elérhetővé tenni az érdeklődők számára.

A Korszerű ívhegesztés mesterkurzus-sorozat témakörei:

 1. I. Elektronikus hegesztő áramforrások felépítése, energetikai jellemzői, működése, hegesztést támogató funkciói, kezelése (Dunaújváros, 2022. április 24.)
 2. II. A hegesztőív szerepe varratképzésben: a teljesítménymodulációs (waveform controlled) hegesztés változóinak hatása a varratképzésre (Dunaújváros, 2022. szeptember 15.)
 3. III. Teljesítménymodulációs (waveform controlled) MIG/MAG-hegesztés. I. rész. Kis hőbevitelű hegesztés/ívforrasztás (Dunaújváros, 2022. november 10.)
 4. IV. Teljesítménymodulációs (waveform controlled) MIG/MAG-hegesztés. II. rész. Zárlatmentes anyagátvitel – eljárásváltozatok (Dunaújváros, 2023. március 23.)
 5. V. Teljesítménymodulációs (waveform controlled) MIG/MAG-hegesztés. III. rész. Összetett eljárásváltozatok (2023. május 25.)
 6. VI. Teljesítménymoduláció alkalmazása TIG-hegesztéshez (előkészítés alatt)

Az elméleti előadásokat a témakörhöz kapcsolódó gyakorlati bemutatók mellett konzultációk követik, amelyre az előadások témájához kapcsolódó berendezéseket vagy szolgáltatásokat kínáló forgalmazók is meghívást kapnak.

Az I. részben bemutattuk, hogy a hagyományos áramforrást jellemző statikus és dinamikus tulajdonságok határozzák meg a hegesztőív tulajdonságait (a hegesztési tulajdonságokat), ennek megfelelően a hegesztőívet az áramforrás specifikus terheléseként határoztuk meg („stabil munkapont” követelménye).

A II. részben áttekintettük a hegesztőív lényeges fizikai tulajdonságait, amelyek teljesítménymodulációval befolyásolhatók. Bemutattuk a hullámalak-vezérlés működését és alkalmazásának gyakorlatát, a modulált hegesztés szerepét a varratképzésben, illetve a hegesztési folyamat szimulációjához használt hőforrásmodelleket, különös tekintettel alkalmasságukra a teljesítménymodulációs hegesztés alkalmazására.

 A III. részben a rövidzárlatos anyagátvitel korszerű változataival lehetett megismerkedni, amelyek a folyamat stabilitását, a hőbevitel csökkentését, illetve bizonyos mértékű adaptivitását szolgálják.

A mesterkurzus következő részére 2023. március 23-án, csütörtökön kerül sor, ezúttal is a Dunaújvárosi Egyetemen. Megtiszteltetésnek vesszük, ha elfogadja meghívásunkat erre a programra, és részt vesz a rendezvényen.

A tervezett program

IV. MIG/MAG-hegesztés zárlatmentes anyagátvitellel

Dunaújváros, 2023. március 23.

9:00 – 9:30 Zárlatmentes anyagátvitelű eljárásváltozatok áttekintése [Kristóf Csaba, MAHEG]

9:30 – 10:00 Az áram hullámalakjának paraméterei és a varratképzés [Bodorkós Gergely, RECHNEN Hegesztőház Kft.]

10:00 – 10:30 Kávészünet

10:30 – 11:00 Modulált impulzusos MIG/MAG-hegesztés alkalmazása [Lakos Szabina et al, Crown International Kft.]

11:00 – 11:30 Módosított finomcseppes és bemerülő anyagátvitelű hegesztés [Nagy Ferenc, REHM Hegesztéstechnika Kft.]

11:30 – 12:30 Büfé

12:30 – 16:00 Bemutatók, konzultáció

 • Crown International Kft. (Cloos)
 • Rechnen Hegesztőház Kft. (Lorch)
 • REHM Hegesztéstechnika Kft. (Rehm, OTC Daihen)

További kiállítók:

 • ESAB Kft. (ESAB)
 • Froweld Kft. (Fronius)
 • Invent-Welding Kft. (Kemppi)
 • ITM International Kft. (EWM)
 • Panweld ER 23 Kft. (ZEUS)

A szervezők fenntartják a program (elkerülhetetlen) változtatásának jogát.

Több

Idő

2023.03.23. 08:00 - 16:00(GMT+02:00)

Helyszín

Dunaújvárosi Egyetem

Other Events

Account details will be confirmed via email.