Hegesztési Nyári Egyetem 2023.

Augusztus 24-25-én rendezi a Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG) a szakterület iránt érdeklődő hallgatók kétnapos országos programját, a Hegesztési Nyári Egyetemet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával (PTE MIK) és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikumával együttműködve Pécsett.

A MAHEG kiemelt feladatának tekinti, hogy a szakmai ismeretek integrálásával létrehozott közös tudás minden érdekelt számára hozzáférhető legyen, a hegesztés hatékony alkalmazásának megoldásai minél szélesebb körhöz eljussanak. Tevékenysége középpontjában az utánpótlás biztosítására kedvező oktatási és társadalmi környezet kialakítása áll, emellett megalakulása óta szakmai konferenciákat, ankétokat és bemutatókat szervez, segíti a fiatal, tehetséges szakembereket, ennek egyik színtere az évente egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek számára megrendezett Hegesztési Nyári Egyetem.

A kétnapos program lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők tananyagon túli ismereteket sajátítsanak el, kapcsolatot építsenek a társintézmények hallgatóival, találkozzanak a szakterület gazdasági szereplőivel.

Az idei szakmai esemény Pécsett zajlik, az üzemlátogatással egybekötött gyakorlati bemutatókat a térség hegesztésben érdekelt két meghatározó vállalkozásánál, a berendezés- és gépgyártó Körber Hungária Kft.-nél, illetve a tartálykocsik és konténerek előállítását végző Spitzer Silo Kft.-nél rendezik. Előbbi vállalkozásnál a lézeres robothegesztéssel, utóbbinál az alumínium silójármű-gyártáshoz kapcsolódó speciális hegesztési eljárásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A program szakmai előadásai többek között az ipari kopásvédelmet, a hegesztett acélszerkezetek tűzihorganyzását, illetve a hegesztési varrat technológiától és üzemi hőmérséklettől való változását érintik.

A Hegesztési Nyári Egyetem látványos része lesz hat, a hegesztési szegmensben meghatározó országos vállalkozás – a Castolin Zrt., a CROWN International Kft., az ESAB Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., az Uni System Bau Kft., valamint a Rév és Társai Kereskedelmi Zrt. – gyakorlati bemutatója, amelyen a legújabb eszközöket és a legmodernebb technológiát ismerhetik meg a szakemberek.

A rendezvény sikeres lebonyolítását teszi lehetővé a Castolin Zrt., a Ferrokov Kft., a Körber Hungária Kft., a Heg-Tan Kft., a Mig-Tig Kft., a Minorits Kft., az Uni System Bau Kft., a Pécsi Tudományegyetem MIK, a Spitzer Silo Pécs Kft., a Titán Kft. a BMSZC Zipernowszky Károly Műszaki Technikum, valamint a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter támogatása.