Kézi lézersugaras hegesztőberendezés munkavédelmi üzembe helyezése

Handheld Laser Welder

A közelmúltban jelentek meg, és – nagyszerű eredményeket ígérő tulajdonságai révén – gyorsan terjednek a kézi vezetésű lézerhegesztő és –vágó berendezések, amelyek biztonságos alkalmazása a megszokottnál nagyobb körültekintést igényel. 

A nagy teljesítményű (jellemzően 4. osztályba sorolt) lézersugaras hegesztő eszköz használata súlyos kockázatú veszélyekkel jár a kezelőre, a környezetre és a környezetben tartózkodókra nézve. Használatba vételüket megelőzően ezért indokolt a munkavédelmi üzembe helyezés eljárását körültekintően lefolytatni, melynek során ellenőrizni kell, hogy az adott berendezés használata, adott alkalmazásban nem jár-e meg nem engedhető kockázatokkal.

Az eljárás során értékelni kell azt, hogy a munkaeszköz – esetünkben a kézben tartott lézeres megmunkálókészülék (hegesztőfej) – kialakítása és a gyártó által előírt, a helyszínen végrehajtott védelmi intézkedések megfelelősége igazolt-e. Magának a berendezésnek a megfelelősége a gyártó megfelelőségi nyilatkozata alapján és az üzembe helyezéshez előkészített védelmek ellenőrzésével lehetséges.

A gyártói (CE) megfelelőségi nyilatkozatban szerepelnie kell az ilyen eszközökre érvényes Gépek EK Irányelvnek (MD) való megfelelés, amelynek legegyszerűbb módja az, ha a berendezést az MSZ EN ISO 11553:2 szerint tervezték, gyártották és vizsgálták, és a megfelelőségi nyilatkozatban a gyártó erre hivatkozik. 

A szabvány követelményeket fogalmaz meg – a teljesség igénye nélkül – a védőburkolatokra, a jogosultságkezelésre, az emisszióveszély jelzésére, a szórt lézersugárzás elleni védekezés módjára, a lézersugár elválasztására, az anyagok és alkotók okozta veszélyek elleni védekezésre stb.

Fontos követelmény, hogy a gyártónak kockázatfelmérést kell végeznie az eszköz használatára vonatkozóan, és a használati utasításban közölnie kell az ennek keretében meghatározott védelmi intézkedéseket, amelyeket az üzembe helyezés során végre kell hajtani (és a munkavédelmi üzembe helyezés keretében a megfellelőségüket ellenőrizni).

A kézi lézersugaras hegesztő munkaeszköz használatához szükséges biztonsági intézkedések tervezése ugyanolyan felelősségteljes, összetett feladat, mint a lézeres megmunkálógépeké, ezért indokolt lézeres biztonsági szakértő alkalmazása.

A kézi lézersugaras hegesztő berendezések biztonságos használatának mind többeket érdeklő kérdéseivel foglalkozó cikk megjelenése várható a Hegesztéstechnika folyóirat következő számában.

Forrás:

Vavra Gábor: Lézeres biztonság – Laser Safety (www.edutus.hu)

MSZ EN ISO 11553-2:2009 Gépek biztonsága. Lézeres megmunkálógépek. 2. rész: Kézi lézeres megmunkálókészülékek biztonsági követelményei