Korszerű ívhegesztés mesterkurzus-sorozat

A Magyar Hegesztési Egyesület feladatának tekinti a hegesztő szakemberek továbbképzését. Ennek keretében meghirdeti a „Korszerű ívhegesztés mesterkurzus sorozatot”. A témaválasztást az indokolja, hogy az ipari elektronika és az információtechnológia rohamos fejlődése nem hagyta érintetlenül az ívhegesztő berendezéseket sem. Új generációs (az ún. elektronikus) áramforrások jelentek meg, és váltak uralkodóvá. Ennek látványos jele az áramforrások méreteinek és tömegének drasztikus csökkenése és a hegesztési folyamat stabilitását támogató funkciók megjelenése egyfelől, másfelől pedig új, egyre kifinomultabb eljárásváltozatok kifejlesztése. 

Az a tapasztalat, hogy a hagyományos áramforrások működésére és a velük megvalósítható funkciókra, eljárásváltozatokra építő oktatásban szerzett ismeretek nem szolgáltatnak kellő alapot a korszerű, elektronikus áramforrások és a velük megvalósítható eljárásváltozatok megfelelő értékeléséhez. A zavar kiterjed a kapcsolódó szabványosításra is. Amíg a berendezések műszaki követelményeit megfogalmazó szabványok jól követik a fejlődést, az alkalmazási szabványok (különösen a hegesztési eljárások minősítésével kapcsolatosak) alkalmazásában érdekelt szakemberek még hiába keresnek támaszt a felmerülő kérdésekben.

A „Korszerű ívhegesztés mesterkurzus sorozat” célja, hogy a résztvevőket bevezesse az elektronikus áramforrások világába, a velük megvalósítható funkciók és eljárásváltozatok értékelésébe, alapvetően a huzal- és volfrámelektródás ívhegesztés területén. Az egyes – meghatározott tartalmakhoz kapcsolódó – alkalmak felépítése azonos: a vonatkozó ismereteket összefoglaló – elméleti – előadásokat meghívott cégek gyakorlati bemutatója, és a velük való konzultáció követi. A sorozat hat alkalma a következő témaköröket dolgozza fel.

  1. Elektronikus áramforrások
  2. A hegesztőív tulajdonságai és a varratképzés
  3. Huzalelektródás védőgázos ívhegesztés I. rész: Rövidzárlatos eljárásváltozatok
  4. Huzalelektródás védőgázos ívhegesztés II. rész: Impulzusos anyagátvitelű eljárásváltozatok
  5. Huzalelektródás védőgázos ívhegesztés III. rész: Nagy áramsűrűségű eljárásváltozatok
  6. Volfrámelektródás védőgázos ívhegesztés eljárásváltozatai

Az első képzést hamarosan meghirdetjük, kövesse a MAHEG honlapját!