Korszerű ívhegesztés mesterkurzus VI.

2023. június 15-én, a Dunaújvárosi Egyetemen rendezte meg a Magyar Hegesztési Egyesület a címben szereplő mesterkurzusának hatodik programját, mely TIG hegesztés különleges alkalmazásait vette górcső alá.

A nagy érdeklődéssel kísért programot Dr. Gáti József, a MAHEG elnöke nyitotta meg, és vázolta a sorozat hatodik állomásának céljait. Kristóf Csaba, bevezető előadásában áttekintette az eddig lezajlott öt program témaköreit, majd összegezte a volfrámelektródás, védőgázos ívhegesztés különleges alkalmazásainak elektronikus áramforrásait és azok jellemzőit.

A felkért előadók közül elsőnek Dr. Gyura László, a Linde Magyarország Zrt. hegesztéstechnológiai vezetője a „Teljesítménynövelés módszerei alumínium TIG-hegesztéséhez” című előadását követhették nyomon a résztvevők.

A kávészünetet követően Nagy Ferenc, a REHM Hegesztéstechnika Kft. ügyvezetője, az „A TIG-hegesztés csodálatos világa” címmel osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel. A délelőtti programot, az előadások sorát Dr. Kővágó Csaba, és Borbély Csaba (Cooptim Kft.) „Légzésvédelem TIG-hegesztésnél” című előadása zárta.

Előre bejelentett hozzászólásként a Soyer Magyarország Kft., az OrbitalChamp, és a Tridragon Kft. képviselői mutatták be cégeiket és szakmai tevékenységüket.

Az előadások lezárultával elsőként Kristóf Csaba megköszönte az előadóknak, hogy elfogadva a felkérést színvonalas előadásaikkal segítették elő a témakörök feldolgozását. Kifejezte köszönetét a sorozat valamennyi résztvevőjének, hogy megtisztelték jelenlétükkel a programokat, a házigazda Egyetemnek és munkatársainak a helyszín biztosítását és a rendezést. Utalt a következő, előkészítés alatt álló rendezvényekre.

Dr. Gáti József zárszavában sikeresnek értékelte a mesterkurzus sorozatot, mely a 10 éves MAHEG történetében a leghosszabb, közel egy évet felölelő, egy témakör köré szervezett ismeretbővítő programja volt. A résztvevők nevében is megköszönte Kristóf Csaba a programsorozat megtervezője és szellemi atyja mindenre kiterjedő munkáját, valamint Kuti János szerteágazó szervező tevékenységét.

A MAHEG elnöke kitért az ősszel induló szakmai programokra, kiemelve a szeptemberi „Gondoskodás a hegesztőről” és „Korszerű MIG/MAG eljárásváltozatok” Ankétokat, felhívta a figyelmet az októberre tervezett „Nagy energiasűrűségű Ankét”-ra, mely programok szervezése nyomon követhető a www.maheg.hu felületen.

A szendvicsbüfét követően, délután került sor a gyakorlati bemutatókra, melynek során a Rehm Hegesztéstechnika Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt. a Cooptim Kft., a Soyer Magyarország Kft., a Tridragon Kft. és az OrbitalChamp munkatársai szemléltették az alkalmazásaikat az Egyetem hegesztő műhelyében.

Ez alkalommal is lehetőség nyílt arra, hogy az EWE/IWE diplomás hegesztőmérnökök diplomájuk háromévenként esedékes tanúsításához a kreditet gyűjtsenek, a résztvevők az erről szóló igazolást a helyszínen átvehették.