Korszerű ívhegesztő áramforrások mesterkurzus III.

A Magyar Hegesztési Egyesület 2022. november 10-én, a Dunaújvárosi Egyetemen rendezte meg a Korszerű ívhegesztés mesterkurzus III. részét, melynek középpontjában „Teljesítménymodulációs (waveform controlled) MIG/MAG-hegesztés. III. rész. Kis hőbevitelű hegesztés/ívforrasztás” témaköre szerepelt.

A sorozat immár harmadik rendezvénye is jelentős érdeklődés mellett, meghívott előadók közreműködésével, gyakorlati bemutatót, konzultációt vállaló forgalmazók aktív részvételével zajlott.

A bevezető előadást Kristóf Csaba (MAHEG) „A hegesztőív viselkedése rövidzárlatos anyagátvitel során címmel tartotta, melynek során kitért a spontán rövidzárlatos anyagátvitel leírására, az áram hullámalakjának jellemzésére, a cseppleválás és a hőbevitel irányítására a teljesítménymodulációs rövidzárlatos hegesztésnél, valamint ezen eljárásváltozatok csoportosítására.

A felületi feszültség szerepe a cseppleválásban (STT eljárás)” témakört Végső Sándor (Lincoln Electric) taglalta. Áttekintést adott a rövidzárlatban lévő cseppre ható erőkről, az áram hullámalakjának modulációjáról a felületi feszültség hatásának fokozására, illetve az STT eljárás működéséről, alkalmazásának kérdésköréről.

A rövid szünetet követően Somoskői Gábor (Froweld Kft.) „A huzaladagolás szerepe a cseppleválásban” címmel adott összefoglalást a csepp mechanikus leválasztásáról, az áram hullámalak és huzalmozgatás összehangolt működéséről, a CMT eljárás működéséről, változatairól, és alkalmazásáról.

Fekete Dávid (ESAB Kft.) „Teljesítménymodulációs megoldások a rövidzárlatos MIG/MAG-hegesztés hőbevitelének ellenőrzésére” témakörét járta körül. Az előadó a prezentációjában kitért a hőbevitel korlátozásának lehetőségeire a teljesítménymodulációs rövidzárlatos hegesztésnél, a vékonylemez-hegesztésre, valamint a védőgázos ív-hegesztőforrasztásra (MIG/MAG-forrasztás).

A délelőtti előadás zárásaként a gyakorlati bemutatón szereplő, de szakmai előadást nem tartó Cooptim Hegesztéstechnikai Kft. képviseletében Kerekes Lajos, mutatta be a cég tevékenységét, termékkínálatát.

Az értékes előadásokat és a büfét követően a Lincoln Electric, a Froweld Kft., a Crown International Kft., CLOOS Képviselet, és a Cooptim Hegesztéstechnikai Kft. szakembereinek gyakorlati bemutatóira került sor, melynek során személyes konzultációk révén hasznos alkalmazói ismereteket szerezhettek a résztvevők. A program lehetőséget nyújtott az érdeklődő szakemberek számára a bemutatott eljárások kipróbálására, a hegesztő berendezések közelebbi megismerésére.

A mesterkurzus regisztrált résztevői közül az előadók 2, míg a hallgatóság tagjai 1 kreditpontról kaptak igazolást, amelyet az európai, illetve nemzetközi hegesztési diplomájuk tanúsításához használhatnak fel.

A Korszerű ívhegesztés mesterkurzus IV., egyben a sorozat jövő évi első programjára márciusban kerül sor, melynek témája a „Teljesítménymodulációs (waveform controlled) MIG/MAG-hegesztés. II. rész. Impulzusos anyagátvitelű hegesztés”. Kövesse nyomon szakmai programjainkat a www.maheg.hu honlapunkon.