MAHEG Évzáró Ünnepi Ülés

Ez évben december 13-án került megrendezésre Egyesületünk hagyományos ünnepi évzáró programja az Óbudai Egyetem Bánki Kara konferencia termében, melyre a tagok mellett meghívást kaptak az együttműködő partnerek is.

Dr. Gáti József elnök megnyitó és köszöntő szavait követően vetített képes előadásában szemléltette az Egyesület 2023. évi szerteágazó tevékenységét. A szervezeti kérdéseket követően áttekintette az Elnökség tevékenységének kiemelt területeit, majd kitért az év meghatározó szakmai eseményeire. A jubileumi év a „10 éves a Magyar Hegesztési Egyesület” májusi programjaival indult, melynek részét képezték a Hungexpon, a Mach-Tech szakkiállításhoz kapcsolódó események, mint az ünnepi ülés, a Közgyűlés, a MAHEG IIW Magyar Nemzeti Bizottság ülése, az MTA Anyagtudományi és Technológiai Bizottság és az Anyagtechnológiai Albizottságával közös ülés.

A szakmai események közül kiemelkedett a 2022-ben, Kristóf Csaba vezetésével a Dunaújvárosi Egyetemen indult „Korszerű ívhegesztés mesterkurzus sorozat”, mely tavasszal további három programmal gazdagodott. Jelentős érdeklődést váltott ki az októberben megrendezett „Nagy energiasűrűségű hegesztés ankét”, valamint a novemberi „Gondoskodás a hegesztőről 2.0 ankét”.

A prezentáció kitért az Ifjúsági Fórum két kiemelkedő eseményére: az áprilisi a BME Hegesztési Szakosztály rendezte „IX. Országos Hegesztési Versenyre”, valamint az augusztusban – a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikum – közreműködésével lebonyolított Hegesztési Nyári Egyetemre.

Az Egyesület nemzetközi kapcsolatrendszeréről szólva az előadó utalt a Nemzetközi Hegesztési Intézet alapításának 75., a Welding in the World létesítésének 60. évfordulójára, valamint szólt a július 16-21. között Szingapúrban megrendezett IIW 76. közgyűléséről. Áttekintést adott az Egyesület marketing tevékenységéről, kiemelve a honlap Tudástár felületének, és a Hegesztéstechnika “Tudományos publikációk” rovatának szerepét, a társfolyóiratokban megjelent beszámolókat és szakmai cikkeket.

Végezetül Gáti József köszönetet mondott Egyesületünk támogatóinak, szponzorainak, a közreműködőknek azért az önzetlen támogatásért és munkáért, mellyel ki-ki hozzájárult az Egyesület működtetéséhez, a képviseletéhez, a szakmai programok szervezéséhez, és lebonyolításához.

Ez alkalommal került átadásra Simon Virág BME hallgató részére a TDK konferencián „A teljesítmény és a haladási sebesség hatása a varratgeometriára kézi lézersugaras hegesztés esetén” címmel bemutatott előadásának elismeréséül a MAHEG Különdíj. Az Elnökség Emléklapok átadásával köszöntötte a kerek születésnapos tagjait és köszönte meg – Kristóf Csabának, Dr. Török Imrének, Fülöp Zsoltnénak, Dr. Palotás Bélának, és Érsek Lászlónak – a lelkiismeretes munkájukat, mellyel hozzájárultak a szakterület fejlesztéséhez.

Borhy István titkár, a Nemzetközi Hegesztési Intézet, az IIW MAHEG Magyar Nemzeti Bizottság munkájáról tartott beszámolójában számot adott az IIW Bizottságai évközi találkozóiról, az IIW 76. Közgyűlés és Nemzetközi Konferencia programjáról, melyen Jármai Károly professzor vezette hét fős delegáció képviselte hazánkat. A részvételüket a MAHEG, a Flexman Robotics Kft, az MHtE Alapítvány, a Crown International Kft., a Cooptim Kft, a KL-System Kft, valamint a Vector Steel Kft. támogatta. Utalt arra, hogy az IIW egy új logót vezetett be és megújította a www.iiwelding.org honlapját.

Az előadó ismertette az IIW Nemzetközi Konferenciáján előadott előadásokat, a különböző Bizottságokban bemutatott dokumentumokat, majd összefoglalta a 2024. évi programokat. Bejelentette, hogy az IIW 77. Közgyűlésére és Nemzetközi Konferenciájára 2024. július 7-12. között a görögországi Rodoszban kerül sor.

A találkozó alkalmat adott a 2024. I. félévi tervek bemutatására is, melyről Dr. Gyura László alelnök tartott vetített képes előadást. Ismertette a tervezett ankétokat, mesterkurzusokat, további eseményeket, az elnökségi üléstervet, melyek felkerültek a www.maheg.hu honlapra. Végezetül az Elnökség nevében mindenkinek kellemes Karácsonyi Ünnepeket és boldog Új Évet kívánt!

Az Évzáró Ünnepi Ülés a frissítők elfogyasztása mellett, jó hangulatú baráti beszélgetésekkel zárult.