A kétkötetes Hegesztési zsebkönyv bemutatója

2023. december 12-én a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés LXXIII. Taggyűlését követően, a Hotel Benczúrban került sor az új, immár kétkötetes Hegesztési zsebkönyv szakmai bemutatására. Az új szakkönyv Linde Gáz Magyarország Zrt. kiemelt támogatásával a Cokom Mérnökiroda Kft. kiadásában jelent meg. Az eseményre az MHtE tagvállalatai, a hazai egyetemek képviselői, a kiadvány szerzői és lektorai, valamint a Linde Gáz Magyarország Zrt. kiemelt partnerei kaptak meghívást.

Dr. Gáti József c. egyetemi docens, a MAHEG elnöke, a Zsebkönyv szerkesztője megnyitóját, a megjelentek köszöntését követően Hegedüs Ákos vezérigazgató szólt a megjelentekhez. Kiemelte, hogy a Linde, mindig is támogatta a műszaki fejlődést/fejlesztést, a szakemberek képzését, tudásuk fejlesztését az ipar számos területén, így a hegesztés és rokontechnológiák terén is. Az elmúlt időszakban kifejezetten zászlójára tűzte a szakemberek/mérnök képzésének támogatását, így több műszaki Egyetemmel, így pl. a Dunaújvárosi-, a Miskolci, és az Óbudai Egyetem jó együttműködést alakítottak ki, hallgatókat fogadták nyári gyakorlatra, szakdolgozat tervezésre, előadásokat tartottak a tananyaghoz kapcsolódóan. „Úgy ítéljük meg, hogy ebbe a koncepcióba szorosan illeszkedik olyan szakkönyv, mint a Hegesztési Zsebkönyv kiadásának támogatása”- fűzte hozzá a vezérigazgató.

Megítélése szerint napjaink digitális világában is helye van a lapozható, a polcról levehető könyveknek. Az elmúlt hetekben megjelent kétkötetes zsebkönyv nemcsak a posztgraduális mérnökképzés tankönyveként szolgál, hanem a gyakorló hegesztőmérnökök is korszerű, új ismereteket kaphatnak a „hegesztési bibliából.

Dr. Gáti József vetített képes előadásában utalt a Műszaki Kiadó által 1996-ban megjelentetett, 801 oldal terjedelmű, akkor még kisebb méretben megjelentetett első kiadványra, melyet 2003-ban követett a második átdolgozott kiadás immár nagyobb B5-ös méretben, 821 oldallal, a Cokom Kft. kiadásában. Ezen kiadvány változatlan utánnyomással 2008-ban, 2011-ben és 2017-ben is kiadásra került, és minden alkalommal gyorsan elfogyott. A kiadások szerzői Dr. Béres Lajos, Dr. Czitán Gábor, Dr. Gáti József, Dr. Gremsperger Géza, Dr. Komócsin Mihály és Dr. Kovács Mihály voltak.

A Zsebkönyv szerkesztője kiemelte, hogy a műszaki fejlődés felgyorsulása, a munkafolyamatok digitalizálása, az Ipar 4.0 elemeinek térhódítása, az európai direktívák alkalmazása és új nemzetközi szabványok megjelenése, a szakemberek igénye, mind-mind megkövetelte az új Hegesztési zsebkönyv kiadását.

A könyv kiadója, Dr. Czitán Gábor, a Cokom Mérnökiroda Kft. ügyvezetője megköszönte a 24 szerző, a 15 lektor, valamint az alkotó szerkesztő szakmai munkáját. Kiemelte, hogy szakkönyv írásában közreműködők rendelkeznek oktatói, kutatói, gyakorlati ismeretekkel és tapasztalatokkal a hegesztés és rokon technológiák terén, számos szakmai publikációt, tananyagot jelentettek már meg életpályájuk során.

Czitán Gábor a zsebkönyv egy újdonságára is felhívta a figyelmet. A kiadvány egyes illusztrációhoz felhasználásra került az Alföldi Nyomda innovatív mobil alkalmazása, a librAR, melynek segítségével az ábrák multimédiás eszközzé válnak. Az alkalmazás során a librAR-piktogrammal jelzett képekre irányított okostelefonon, vagy tableten az ábrák „életre kelnek”, például videó bejátszással követhetővé válnak a lánghegesztés során alkalmazható lángtípusok, vagy a MIG/MAG-hegesztés nagycseppes anyagátvitelének tanulmányozása. Ez utóbbi példákat Dr. Gyura László és Abaffy Károly, a Linde Gáz Magyarország Zrt. hegesztőmérnökei által elkészített videó bejátszásával a jelenlévők meg is tekinthették.

 

A bemutató zárásaként a résztvevők átvehettek egy-egy kétkötetes Hegesztési zsebkönyvet a Linde Gáz Magyarország Zrt. ajándékaként.