Mesterkurzus a korszerű ívhegesztésről IV.

MIG/MAG-hegesztés II. rész. Zárlatmentes anyagátvitelű hegesztés

A Magyar Hegesztési Egyesület fontos feladatának tartja, hogy lehetőséget kínáljon tagjainak az ismereteik frissítésére és bővítésére, egyben alkalmat kínálva az EWE/IWE diplomás hegesztőmérnököknek a kreditgyűjtésre, diplomájuk háromévenként esedékes tanúsításához.

A gazdaságban éppen zajló negyedik ipari forradalom, az Ipar 4.0 hatásai tetten érhetők az ívhegesztő áramforrások új generációjának, az elektronikus áramforrásoknak a robbanásszerű elterjedésében. Ezt felismerve a MAHEG mesterkurzus-sorozatot indított a korszerű ívhegesztő áramforrások és az általuk kínált technológiai lehetőségek megismertetésére, rendszerbe foglalására. A sorozat negyedik, egyben az idei első programjára került sor 2023. március 23-án, a Dunaújvárosi Egyetemen.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényt Gyura László főtitkár nyitotta meg, majd Gáti József elnök adott tájékoztatást az alapításának 10. évfordulóját ünneplő Magyar Hegesztési Egyesület jubileumi programjairól.

Kristóf Csaba bevezető előadásában áttekintette a sorozat első három állomásának témaköreit, kitekintést nyújtott a következő három témakörre, majd a zárlatmentes MIG/MAG hegesztés anyagátviteli jellemzőit foglalta össze. Kiemelte, hogy az elektronikus áramforrások a zárlatmentes anyagátvitel számára is támogatnak új eljárásváltozatokat: az impulzusos anyagátvitelt vezérlő áram hullámalakjának módosításával, illetve az áramforrás nagy dinamikája révén lehetővé váló, nagy leolvadási teljesítményű (hőáramsűrűségű) alkalmazások megbízhatóságának és reprodukálhatóságának javításával.

Felkért előadók közül Nagy Ferenc (Rehm Hegesztéstechnika Kft.) a módosított finomcseppes és bemerülő anyagátviteles hegesztésről tartott vetítettképes előadást. A kávészünetet követően Bodorkós Gergely (Rechnen Hegesztőház Kft.) az áramimpulzus paraméterei és a varratképzés között összefüggésekről szólt a „Lorch eljárásváltozatok zárlatmentes anyagátvitelhez” című előadásában. A délelőtti program zárásaként Vachter Ákos (Crown International Kft.) „CLOOS eljárásváltozatok zárlatmentes anyagátvitelhez” címmel a modulált impulzusos MIG/MAG-hegesztés alkalmazásáról tartott prezentációt.

A szendvicsebédet követően, az előadásokhoz kapcsolódóan a Lorch, a CLOOS és a REHM hegesztőgépek mellett további kiállítók is bemutatták berendezéseiket, így az EWM, a Kemper, és a Panelectrode ER23 Kft.

 

Tekintse meg galériánkat: