Szakmai fórum a fémek hegesztési munkarendi előírásáról

Február 22-én kerül sor a Magyar Szabványügyi Testület és a Magyar Hegesztési Egyesület rendezésében a WPS szakmai fórumra, az MSZT Székházában, személyes megjelenés mellett, illetve online részvétellel.

A jelentős érdeklődéssel kísért programot Szabó József MSZT főosztályvezető „A hegesztés szabványosításának hírei” című előadással nyitotta meg, melyet követően Dr. Dobránszky János (BME) „A megújított hegesztési szabványok megújított terminológiája” prezentációja követett. A délelőtti program Varga Zsolt (Weldingexpert) „Minőségirányítási rendszer alkalmazása hegesztett termékekhez” című előadásával zárult.

Az ezt követő előadások – a hegesztés minőségirányításának általános értelmezése és terminológiai újdonságai mellett – elsősorban a hegesztés lényeges változóinak interpretálására és ellenőrzésére koncentráltak, beleértve a mérési eljárásokat és a hegesztő berendezések igazoló ellenőrzését (verifikálását).

A szünetet követően Kristóf Csaba (MAHEG) „Hegesztési műveleti előírás (WPS) alkalmazása a gyártásban” című előadásával indult, melyet „Minősített munkarendre alapozott WPS készítése, különös tekintettel a korszerű eljárásváltozatok alkalmazására” címmel, Nagy Ferenc (REHM Hegesztéstechnika Kft.) által bemutatott prezentáció követett. Tóth László (ReWeRob Solution Kft.) „A hőbevitel változóinak mérése ív- és lézeres hegesztésnél” témakört taglalta.

Az előadások sorát Kristóf Csaba (MAHEG) „Hegesztéshez használt eszközök megfelelőségének ellenőrzése” című előadása zárta, melynek végén az előadó összegezte a hegesztési műveleti előírás készítésének legfontosabb szabályait, és módszereit, megvonta a tanácskozás tanulságait.

Az előadásokat követő vita és konzultáció során megfogalmazódott azon igénye a résztvevőknek, hogy gyakorlati képzés szervezésére lenne szükség, mely konkrét ismereteket és alkalmazásokat mutatna be a szerteágazó szabványelőírások és módszerek alkalmazására. A MAHEG jelen lévő vezetői ígéretet tettek arra, hogy mielőbb lépéseket tesznek a témakört feldolgozó, gyakorlatorientált mesterkurzus szervezésére.

A tanácskozás valamennyi regisztrált résztvevője jogosulttá vált a témakörhöz kapcsolódó szabványok 10%-os kedvezményű megvásárolására, valamint kredit igazolást vehetett át, illetve fog kapni, amelyet az európai, illetve nemzetközi hegesztési diplomája tanúsításához használhat fel.