Vasútijármű Hegesztési Ankét és Tapasztalatcsere 2023

Ipar Napjai szakkiállításhoz kapcsolódó programsorozat május 16-án, a Hungexpo, E pavilon konferenciatermében a „Vasútijármű Hegesztési Ankét és Tapasztalatcsere 2023” ankéttal kezdődött. A Magyar Vasútjármű Hegesztési Koordinációs Bizottság és a MHtE együttes szervezésében, a MAHEG támogatásával megvalósult program témája a hegesztett vasúti járművek és jármű részegységek tervezésével, gyártásával, karbantartásával, valamint megfelelőségük értékelésével összefüggő előírások áttekintése, a gyakorlati tapasztalatok megvitatása volt. Az Ankét lehetőséget nyújtott az MSZ EN 15085-6, illetve az MSZ EN 17460 szabványok bevezetésével összefüggő feladatok áttekintésére is.

A megjelent szakembereket Gayer Béla igazgató köszöntötte, majd ismertette a rendezvény programját és célkitűzéseit. Szabó Csaba, a Magyar Vasúti Magánkocsi Szövetség főtitkára „A vasúti járműkarbantartás hegesztési előírásainak gyakorlati változásai és ezek hatása a járműjavító műhelyek egyéb tanúsításai folyamataira” címmel tartotta előadását, melyet követően Borhy István, a Magyar Vasútijármű Hegesztési Koordinációs Bizottság képviseletében az MSZ EN 15085-6:2023 szabványt mutatta be és tekintette át az alkalmazással kapcsolatos kérdéseket. A R.U.M. Testing Kft. laboratóriumvezetője, Nagy Zsolt a „Gyakorlati változások az anyagvizsgálók tanúsításában” címmel az MSZ EN ISO 9712:2022 szabvány, és a kapcsolódó egységes állásfoglalás fontosabb újdonságaira hívta fel a figyelmet.

A kávészünetet követően Marian Krivanek (SVV Praha s.r.o.)ismertette a vasúti járművek ragasztásával összefüggő aktualitásokat, különös tekintettel az MSZ EN 17460:2022 szabvány megjelenését követő átmeneti időszak feladataira, majd dr. Kollár Dénes adjunktus, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék szakfelelősének „IWSD képzést indít a BME – Kompetenciák hegesztett vasúti járműszerkezetek tervezéséhez” című előadását követhették nyomon a résztvevők.

A tanácskozás dr. Gyura László (Linde Gáz Magyarország Zrt.), és dr. Sándor Tamás (Planwork Kft. PlanWeld+ divízió) „Előmelegítés gyakorlati tapasztalatai Phönix tip. (vályús) villamos sínek hegesztése során” című előadása zárta, melyet követően Borhy István, a Magyar Vasútijármű Hegesztési Koordinációs Bizottság elnökezárszavában foglalta össze azelhangzottakat és vonta meg a rendezvény gyorsmérlegét.

Kitért a 2024. május 8-9-én Budapesten, az SLV Halle GmbH. és az MHtE együttes szervezésében megrendezésre kerülő JoinTrans 2024 (7th European Conference „Joining and Construction of Railway Vehicles”) konferencia előkészületeire, jelezve, hogy további információk a www.mhte.hu, illetve a www.maheg.hu honlapon érhetők el.