A MAHEG és az MTA ATB közös ülése az Ipar Napjai kiállításon

A 2023. évi Hegesztési hét záró rendezvényét május 19-én a Magyar Hegesztési Egyesület, az MTA Anyagtudományi és Technológiai Bizottság és az Anyagtechnológiai Albizottság közös ülése jelentette. A tíz éves jubileumát ünneplő MAHEG szervezésében zajlott találkozón dr. Gáti József a megnyitó szavait követően, bemutatta a jubileumra készült prezentációt.

Az első szakmai előadást Dr. Adonyi János, a svédországi University West Senior Professzora, a BME c. egyetemi tanára tartotta „Materials and Joining Processes for Future Zero Emission Hydrogen-Fueled Commercial Aircraft” címmel. Az érdeklődéssel kísért prezentáció áttekintést adott azon európai erőfeszítésekről, amelyek célja a kriogén folyékony hidrogén hosszú távú felhasználása a légi közlekedésben, fenntartható üzemanyagként.

Az előadás bemutatta öt európai egyetem, két kutatóintézet és két ipari partner nemzetközi kutatás-fejlesztési munkáinak részletei, amelyek célja egy új, hidrogén ridegségnek ellenálló fémötvözet kifejlesztése. A Zero carbon Emission koncepciójú repülőgépek példájaként ismertetésre került a Cranfield Egyetem koncepciója mellett, a ZeroAvia (Egyesült Királyság), az Airbus ZeroE (Franciaország) és a H2FLY (Németország) megoldása is. Kifejezésre került, hogy a programban résztvevők úgy vélik, hogy a tiszta (megújuló) hidrogén a fenntartható légi közlekedés egyik megoldása lehet a következő két évtizedben.

A szendvicsebédet követően Dr. Szabó Péter János professzor, az MTA ATTB elnöke értékelte az MTA Anyagtudományi és Technológiai Bizottság éppen egy évvel ezelőtti megalakulása óta eltelt egy év tevékenységét.

Az áttekintést után Dr. Kádár Botond, az EPIC Innolabs Nonprofit Kft. ügyvezetője előadása következett „Lehet-e siker a digitális iker? címmel. A videó-bejátszással is színesített prezentációt követően Dr. Dobránszky János, az MTA ATTB Anyagtechnológiai Albizottság titkára osztotta meg Anyagtechnológiai Albizottság online fórum tapasztalatait.

A találkozó résztvevőinek az ülést követően lehetőségük nyílt megtekinteni az Ipar Napjai szakmai kiállítást.