Korszerű ívhegesztés mesterkurzus V.

2023. május 25-én rendezte meg a Dunaújvárosi Egyetemen a Magyar Hegesztési Egyesület a címben szereplő mesterkurzusának ötödik állomását, mely MIG/MAG-hegesztés III. fejezetét, az összetett eljárásváltozatokat, és kombinált munkarendeket tárgyalta.

A nagy érdeklődéssel kísért idei első programot Kuti János MAHEG főtitkár, a házigazda egyetem képviselője nyitotta meg. Kristóf Csaba, a programsorozat bevezető előadásában áttekintette az eddig lezajlott négy állomás témaköreit, majd összefoglalta a MIG/MAG-hegesztés összetett eljárásváltozatait, és szemléletes prezentációval kitért a kombinált munkarendek jellemzőire.

A felkért előadók közül elsőnek Vachter Ákos, a Crown International Kft. képviseletében a „Váltakozó polaritású MIG/MAG-hegesztés: ColdWeld” című előadását követhették nyomon a résztvevők.

A kávészünetet követően Somoskői Gábor (Froweld Kft.) az „Irányított huzalelőtolás: CMT, CMT Advanced (Pulse)” címmel tartotta meg előadását. A délelőtti programot, az előadások sorát Kása Zoltán (Corweld Plus Kft.) „Üzemmódok kombinációja: MAX position” című előadása zárta.

Kristóf Csaba zárszavában megköszönte az előadásokat és felhívta a figyelmet a június 15-én sorra kerülő korszerű ívhegesztés mesterkurzus sorozat VI., egyben záró programjára, melynek témaköre a teljesítménymoduláció alkalmazása TIG-hegesztéshez.

A szendvicsbüfét követően, délután került sor a gyakorlati bemutatókra, melynek során a Crown International Kft. a Cloos Quineo NextT 452AC áramforrását, a Corweld Plus Kft. a Kemppi berendezéseit, a Froweld Kft. a Fronius alkalmazást mutatta be.

Ez alkalommal is lehetőség nyílt arra, hogy az EWE/IWE diplomás hegesztőmérnökök diplomájuk háromévenként esedékes tanúsításához a kreditet gyűjtsenek, az erről szóló igazolást a helyszínen átvehették.