Egyetemi hallgatók hegesztési versenye

Immár 10. alkalommal került lebonyolításra az Országos Hegesztési Verseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hegesztési Szakosztálya szervezésében. A rendezvényen kilenc csapat 36 hallgatója vett részt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Miskolci-, és a Nyíregyházi Egyetemről.

A jubileumi vetélkedőt a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke, Dr. Gáti József nyitotta meg, melynek során Elismerő oklevelet adományozott X. Országos Hegesztési Verseny szervezése alkalmából, a Szakosztály alapításának 45. évében, az egyetemi hallgatók körében végzett széleskörű tevékenysége, programok szervezése, az ifjúság szakmai elkötelezettsége növelése terén végzett tevékenysége elismeréséül. Az oklevelet, a kétkötetes Hegesztési zsebkönyvvel együtt Simon Virág, a Szakosztály elnöke vette át.

A nevezett csapatoknak 11 állomáson kellett elméleti, és gyakorlati feladatokat megoldani, így huzalelektródás védőgázos- és kézi ívhegesztés gyakorlati feladatait, hegeszthetőségi feladatot, gázszükséglet számítást, hegesztési és füstelszívási kvízt, tartálygyártási folyamat lépéseinek sorrendbe állítását, pWPS, WPS és WPQR kitöltést, robotprogramozást stb.

Az idei versenyt a BME egyik csapata nyerte, a második helyre a Miskolci Egyetem közössége ért be, míg a dobogó harmadik fokára a BME másik összeállítása állhatott. A verseny ipari és szakmai támogatói szép számmal akadtak, így minden induló ajándékot kaphatott, a helyezést elért csapatok jelentős értékben.

A verseny lebonyolítását támogatták ponttartással és/vagy nyereményekkel a következő szervezetek: a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék, a COKOM Mérnökiroda Kft., a CROWN International Kft., az ESAB Kft., a Flexman Robotics Kft., a Gépészmérnök-képzésért Alapítvány, a GRANIT Csiszolószerszámgyártó Kft., a KL-SYSTEM Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., a Magyar Hegesztési Egyesület, a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, a Messer Hungarogáz Kft., az MHtE Alapítvány, a ReWeRob Solutions Kft., a SYRIUS-TECH Kft., a TÜV Rheinland InterCert Kft.