Lezárult a Nemzetközi Hegesztési Intézet 2023-as Közgyűlése és Konferenciája

Az International Institute of Welding 76. Közgyűlését és Nemzetközi Konferenciáját Szingapúrban rendezte meg 2023. július 16-21. között a Marina Bay Sands Hotel and Convention Centre-ben. A 41 tagállam képviseletében megközelítőleg 700 fő regisztrált résztvevővel szervezett rendezvény házigazdája a Singapore Welding Society volt.

Az alapításának 75. évfordulóját ünneplő IIW-t 1948-ban Brüsszelben, a nemzetközi hegesztési szervezetek találkozóján alapította 13 ország, így Ausztria, Belgium, Dánia, Dél-Afrika, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, és Svédország. Magyarországot 1962-ben vette fel az IIW tagjai sorába Japánnal egy időben.

Az idei General Assembly ülésén hazánkat a Magyar Hegesztési Egyesület delegátusai, Dr. Jármai Károly, Dr. Lukács János és Borhy István képviselték. A Közgyűlésen a résztvevők elfogadták a Titkárság beszámolóját az IIW elmúlt évi tevékenységéről, a kincstárnok 2022. évi jelentését a gazdálkodásról, a könyvvizsgáló által ellenőrzött és jóváhagyott mérleget, valamint a 2024. évi költségvetést. A MAHEG 2024. évi tagsági díja esetében 5.053 EUR-ra nőtt (3%-os növekedés az előző évi díjhoz képest). Ugyancsak elfogadásra került a tagállamok részvételével az előző GE óta kidolgozott, a 2023-2028 közötti időszakra vonatkozó, a fő kihívásokat, elképzeléseket, a meglévő értékeket, az IIW céljait és fejlesztési lehetőségeit tartalmazó 2023-2028 közötti stratégia.

Az IIW Titkársága bejelentette, hogy a kommunikáció és marketing javítása érdekében – a vizuális megjelenés felülvizsgálatát követően – új IIW logó került kialakításra, és a közeljövőben egy korszerűsített új honlap (www.iiwelding.org) fogadja a látogatókat.

A Közgyűlést követően megrendezett Nemzetközi Konferencián a hazai szakembereket Miskolci Egyetem munkatársai 5 előadással képviselték, a delegáció résztvevői az egyes Bizottságokban 12 dokumentumban mutatták be legfrissebb kutatási eredményeiket.

MAHEG delegátusok az IIW új elnökével (Prof. Dr.-Ing. Thomas Böllinghaus) és IIW Titkárságának képviselőjével (Dr.-Ing. Elisabetta Sciaccaluga Technical Manager) a Gála Banketten

A Nemzetközi Hegesztési Intézet 2023. évi Közgyűléséről és Nemzetközi Konferenciájáról az MHtE kiadásában megjelenő Hegesztéstechnika 3. és 4. számában olvasható részletes beszámoló.