Megjelent a kétkötetes Hegesztési zsebkönyv

2023. október 12-én a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Tanácstermében került sor Dr. Gáti József c. egyetemi docens, a MAHEG elnöke szerkesztésében az új, immár kétkötetes Hegesztési zsebkönyv bemutatójára. Az új szakkönyv Óbudai Egyetem és az MHtE kiemelt támogatásával a Cokom Mérnökiroda Kft. kiadásában jelent meg.

Dr. Gáti József bevezetőjében utalt az első alkalommal a Műszaki Kiadó által 1996-ban megjelentetett, majd Cokom Kft. kiadásában napvilágot látott második, átdolgozott és tartalmában kibővített, az elmúlt 10 évben többször változatlan tartalommal kiadott kiadványra, mely minden alkalommal gyorsan elfogyott. Kiemelte, hogy a műszaki fejlődés felgyorsulása, a munkafolyamatok digitalizálása, az Ipar 4.0 elemeinek térhódítása, az európai direktívák alkalmazása és új nemzetközi szabványok megjelenése, mind-mind megkövetelték az új Hegesztési zsebkönyv kiadását.

A kiadvány szerkesztője ezúton is megköszönte a jelen lévő szerzők és lektorok gondos munkáját, mellyel hozzájárultak a színes ábrákat, képeket és alkalmazásokkal is gazdagon illusztrált kiadvány színvonalas megjelentetéséhez.

Az Alföldi Nyomdában 2023. szeptemberben kinyomtatott Hegesztési zsebkönyv új szakmai területekkel bővült: a forrasztás, az atomerőművi berendezések és csővezetékek hegesztése, és az additív gyártás is új fejezeteket nyitott a kiadványunkban. Ez is indokolta, hogy a terjedelmében bővülő, tartalmában és szerkezetében is megváltozott, 1200 oldalt meghaladó terjedelmű ismeretanyag kétkötetes kiadványban kerüljön az Tisztelt Olvasó elé.

A könyv kiadója, Dr. Czitán Gábor, a Cokom Mérnökiroda Kft. ügyvezetője megköszönte a 19 szerző, a 14 lektor, valamint az alkotó szerkesztő szakmai munkáját. Kiemelte, hogy szakkönyv írásában közreműködők rendelkeznek oktatói, kutatói, gyakorlati ismeretekkel és tapasztalatokkal a hegesztés és rokon technológiák terén, számos szakmai publikációt, tananyagot jelentettek már meg életpályájuk során.

Czitán Gábor a zsebkönyv egy újdonságára is felhívta a figyelmet. A kiadvány egyes illusztrációhoz felhasználásra került az Alföldi Nyomda innovatív mobil alkalmazása, a librAR, melynek segítségével az ábrák multimédiás eszközzé válnak. Az alkalmazás során a librAR-piktogrammal jelzett képekre irányított okostelefonon, vagy tableten az ábrák „életre kelnek”, például videó bejátszással követhetővé válik a MIG/MAG-hegesztés nagycseppes anyagátvitelének tanulmányozása.

Az új kétkötetes Hegesztési zsebkönyv kiválóan alkalmazható a hazai felsőoktatásban, az akkreditált nemzetközi hegesztő-szakember képzésben tankönyvként, a gyakorló hegesztő szakemberek, hegesztési felelősök, oktatók és anyagvizsgálók körében.

A bemutató lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők kötetlen beszélgetést folytassanak, valamint a jelen lévő szerzők és lektorok számára átadásra kerüljenek a tiszteletpéldányok.

A szakkönyv megrendelhető a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülésnél személyesen, vagy a https://mhte.hu/hegesztesi-zsebkonyv/ felületen.